Karvalapset ovat päättäneet, että kotimme kaipaa lisää viherkasveja viihtyisyyttä ja sisäilmanlaatua parantamaan. Ihmisasukit siispä ottivat selvää kissoille vaarattomista kasvilajeista sekä astmaatikoille sopivimmista kasvatustavoista.
Päädyimme siis kokeilemaan hydrokasvatusta, eli vesiviljelyä, eli hydrokulttuuria, eli passiivista hydroponiikkaa, eli vesikasvatusta eli, eli, eli. Eli totesimme ainakin, että kyseisellä kasvien kasvatusmenetelmällä on tuhottoman monta nimeä...
Lyhykäisyydessään kasvatusmenetelmän idea on, että kasville ei käytetä multaa vaan kasvi saa ravintonsa vesijuurien avulla suoraan ravintoliuoksesta (vesi + vesiviljelylannoite). Multaahan kasvi ei varsinaisesti tarvitse muuta kuin pystyssä pysymiseen, ja vesiviljelyssä saman tehtävän hoitaa vesiviljelyyn tarkoitettu kevysora.
Kevytsoran etuja ovat mm. muuttumaton koostumus ja hygienisyys. Siinä ei kasva sen enempää ötöt kuin itiötkään. Kissojen ja ihmisten keuhkot kiittävät! :) Lisäplussana helppohoitoisuus ja kasvit kiittää, kun eivät enää tukahdu veteen tai kuihdu janoon!
Helpoin tapa aloittaa vesiviljely olisi juurruttaa kasvi alunperin suoraan veteen, mutta meillä päädyttiin siirtämään kasvit suoraan mullasta vesiviljelyyn. Netistä löytyi onneksi hyviä ohjeita, miten homma etenee. Prosessi vaatii hieman työtä (mm. juurten pesemistä mullasta täysin puhtaaksi) ja uusien vesijuurien kasvu kestää hetken aikaa (joten kasvit saattavat kärsiä muutosvaiheessa hieman).
Malttamattomina, emme myöskään jaksaneet odottaa sisäruukkutilausta nettikaupasta, joten askartelimme itse läpinäkymättömiin ulkoruukkuihin sisäruukut vanhoista muoviruukuista ja vesitasomittarit vanhasta pvc-putkenpätkästä (muutama vesitasomittari meni kyllä tilaukseen, mutta niitä odotellessa siis...)
Lisätiedosta kiinnostuneille netistä löytyy ainakin seuraavat hyödylliset sivustot:
Get growing with hydroculture
Näppärät ohjeet multakasvin siirtämisestä hydroviljelyyn. (engl.)
Water Roots
Ohjeita ja vinkkejä hydrokasvatukseen (engl.)
Houseplant Hydroculture
Ohjeita ja tee-se-itse vinkkejä hydrokasvatukseen (engl.)
Leni Markkinointi
Vihersisustusyritys. Kasveja ja tietoa - perustietoa jakava ladattava esite: "hydrokasvatusopas"
Viherstudio
Vihersisustusyritys, jonka sivuilla on hyvin tietoa (mm. allergia- ja astmaliiton vesiviljelyopas)
Luwasa Oy
Vihersisustusyritys, joka myy ja liissaa vesiviljelykasveja (linkki vesiviljelykasvien hoito-sivulle)
Viherpeukku
Vesiviljelytarvikkeiden nettikauppa
26.7.09
Karvalapset hydroilee
Tunnisteet:
Kokeiluja,
Morris,
Rakentelua,
Tiedotteet
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
3 kommenttia:
Käytin tuota soraa ihan mullassa kasvavien kasvien pinnalla esteettisistä syistä ja estääkseni katteja kaivamasta multaa. Ei toiminut - herrat hakivat urakalla jalkapalloja...
Tuopas oli mielenkiintoisen näköistä touhua. Näinköhän tuo onnistuisi meilläkin, henkilökunta kun on tunnettu taidoistaan vuoroin kuivattaa kasviparat nääntymyksen partaalle ja vuorostaan hukuttaa ne veteen.. Tuollainen vesiliuos voisi olla multaa parempi vaihtoehto astmakissaperheeseen joka tapauksessa. Pannaan korvan taakse! ;)
Villasukka> Tarkastusnuuhkailujen jälkeen "jalkapallot" on jätetty rauhaan - ainakin toistaiseksi. *kops kops puuta*
Luolaleijona> Astman kannalta meilläkin tähän päädyttiin. Ärsykkeiden minimointi on tavoitteena vaikka oireet ovatkin tällä hetkellä poissa.
Lämpimästi suosittelen kasvin juurruttamista pistokkaasta valmiiksi veteen. Sillä säästyy juuripaakun pesulta, joka ainakin ohut- ja tiheäjuurisilla kasveilla vaatii melkoisen määrän hikeä ja kyyneleitä :D
Lähetä kommentti