18.9.10

Parvekeverkko


Karvalasten puuhaparvekkeelle saatiin kesällä lisää verkkopinta-alaa. Verkkolaajennus oli osa blogissakin taannoin mainittua kuumuuden karkotusprojektia. Lasitetulla parvekkeella on ollut tähän saakka vain yhden lasiruudun kokoinen verkotus, mutta nyt verkotettiin kerralla 170cm x 170cm seinämä.
TARVIKKEET
- metrin levyistä 20mm x 20mm muovitettua puutarhaverkkoa
- muovitettua rautalankaa (sama paksuus kuin verkossa)
- 4 parimetristä alumiiniputkea
- kasa nippusiteitä
- sivuleikkurit
- metalliviila
- rautasaha
VERKKO
Koska kaupasta ei löytynyt riittävän leveää verkkoa, leikattiin verkkorullasta kaksi pitkää pätkää, jotka sidottiin toisiinsa rautalangalla pitkittäissuunnassa niin, että niistä muodostui 2-metrinen verkko. Yhdistetyt verkot leikattiin lopulliseen kokoonsa sivuleikkureilla ja leikattujen rautalankojen päät viilattiin haavereitten estämiseksi.

PUTKET
Alumiiniputket, joiden tehtävänä on tukevoittaa verkkoa ja vähentää tarvittavien kiinnityskohtien määrää, sahattiin verkon reunojen pituisiksi. Sen jälkeen putket pujoteltiin verkon reunimmaiseen reikäriviin kuvassa näkyvällä tavalla. Näin verkko pysyy kauttaaltaan siististi kiinni eikä matkan varrella tarvita ylimääräisiä kiinnikkeitä tai teräviä rautalanganpätkiä.


KIINNITYKSET
Lopuksi koko komeus nostettiin paikalleen parvekeikkunakiskojen ulkopuolelle. Kohta, johon verkko laitettiin rajautuu sivuilta ja alhaalta metallipalkkeihin ja ylhäältä ylemmän parvekkeen lattiapohjaan.

Niinpä kiinnityksiksi riitti sivuista 3 kiinnityskohtaa (ylös, alas ja keskelle) ja ylä-alasuunnassa 1 kiinnityskohta keskelle (alhaalla kaidepalkkiin ja ylhäällä ikkunakiskoon).
Karvalapset eivät ole osoittaneet kiinnostusta verkoissa kiipeilyyn - yläreunan kiinnityksiä voi lisätä tarvittaessa, jos tilanteeseen tulee muutos.

Lopuksi nippusiteiden leikatut kulmat käännettiin ulospäin varmuuden vuoksi, etteivät uteliaat karvalapset satuta varpaitaan testaillessaan kiinnitysten kestävyyttä.

LOPPUTULOS
Karvalasten mielestä uusi verkko on ollut mahtava juttu. Nyt on mukava kytätä myös etupihalla liikkuvia naapureita ja ilmanvaihto parvekkeella on parempi kuin koskaan.

Sateella ikkunat saa kätevästi ja nopeasti kiinni verkon jäädessä ikkunoiden ulkopuolelle. Työkalut ja nippusiteet löytyivät kotoa ennestään, joten projektin kustannukset jäivät muutamaan kymppiin.


7 kommenttia:

seijastiina kirjoitti...

Tarkkaavainen katse, ja on komea musta kissa ♥

Mayo kirjoitti...

Eläinystävällinen teko : )

Viivi kirjoitti...

Ihana kuva ja mitä mainioin idea!

Anonyymi kirjoitti...

Upea tuo teidän verkko ja kiitos kun laitoit ohjeetkin esille :)

Saanko tiedustella vielä mistä hankitte nuo alumiiniputket? Ja ripustitteko kehikon koukkujen varaan kiskoihin kiinni vai mikä kiinnityssysteemi toimi?

Meilläkin on ollut pitkään ja koko kesänkin projektina verkottaa lasitettu parveke, mutta jumahdimme vain makuuhuoneen ikkunan verkottamiseen.:)

Karvalapset kirjoitti...

Meidän tapauksessa sattui niin kivasti, että parvekelasien yläkiskon ja katon väliin jää ihan pieni hajurako, josta nippuside just mahtuu. Lisäksi kiskon sisäpuolelle kattoon on kiinnitetty viereisessä puussa olevan pönttökameran johto.

Hokasimme, että ei tarvita kuin yksi nippuside keskelle, jos nippuside pujotetaan kiskon yläpuolella olevasta raosta sisään, kiepautetaan johdon ympäri ja pujotetaan uudestaan raosta ulos. Paksu johto toimii stopparina ja kisko pitää verkon ylhäällä. Yläkulmat on kiinnitetty kuvan mukaisesti pystytolppiin.

Alumiiniputket ostettiin Bauhausista. Eivät ole täysin jäykkiä, mutta pieni jousto ei haittaa, sillä putket pitävät kuitenkin verkon reunoista tasaisena niin, ettei mihinkään saa tehtyä kissanmentäviä aukkoja.

Rakenne on kevyt, joten meillä riittää 8 kiinnistyskohtaa (kulmat ja keskikohdat). Kissat eivät ole kiipeilleet verkossa, mutta en usko, että verkko olisi kiipeilystä moksiskaan ja jos näyttäisi siltä, että alumiiniputki pääsee jostain kohtaa taipumaan liikaa, nippusiteitä voi laittaa lisää.

Kiinnitykset riippuvat siitä, millaiset kiinnityspaikat (palkit, kaide ym) parvekkeella on valmiiksi tarjolla. Pääidea on kuitenkin se, että kiinnityskohtien määrä saadaan minimiin, kun alumiiniputki pitää verkon jäykkänä vaikka joka toisessa verkkoreiässä ei erillistä kiinnikettä olisikaan.

Paljon kehräysterveisiä Wilmalle koko konkkaronkalta :)

Hellu ja misut kirjoitti...

Hienoa, joo aina riittää mieluista askarreltavaa noitten kissojen kaa, omaakin sydäntä lämmittää aina kun saa kehiteltyä heille uutta iloa :) !

Anonyymi kirjoitti...

Mitä sanoo taloyhtiön säännöt ja julkisivumääräykset? Saako tällaisia virityksiä itse laittaa?