30.5.09

Päivä koekaniinina

Kuten monet valveutuneet kanssa-kissat ja -koirat, Pilvikin kävi jokin aika sitten kantamassa oman kortensa kekoon lääketieteellisen tutkimustyön hyväksi luovuttamalla tuubillisen vertaan kissojen dna-pankkia varten. Verinäytteenotto hoitui kätevästi samalla, kun Pilvi kävi lääkärintarkastuksella lääkereseptinsä uusimista varten.

Pieni lisäverinäyte luovutettiin myös sinne tänne lääkärin toimenpidepöydälle Pilvin todettua normaalin verenluovutusasennon olevan tasapainottelun suhteen kolmijalkaisille kissoille pidemmän päälle hieman tukalahko. Pakkohan sitä välillä on asentoa muuttaa, kun joutuu pitkään takajaloillaan seisomaan piikin, näyteputkilon ja lääkärin roikkuessa tiiviisti kiinni ainukaisessa etukoivessa.

Pieni mielikuvallinen virhearvio lääkärin hamuaman verimäärän suhteen herätti Pilvissä lievää närkästystä. Mistä pienen kissan olisi muka pitänyt tietää, kuinka suuri määrä 5 ml noin käytännössä oikein on? Dna on pikkuriikkistä tavaraa, joten Pilvin mielestä 3 ml on vallan mainio määrä verta yhdellä seisomalla tuubiin loroteltavaksi - - - ja lopulta lääkärikin taipui myöntämään tämän todeksi (olihan puuttuvat 2 ml luovutettu auliisti sentään jo pöydälle saakka...) ;)

Tietoa kissojen dna-pankista löydät kissojen geenitutkimus -sivulta, josta löytyy myös ohjeet näytteenottoa ja näytteen lähettämistä varten. Lisätietoja ja yhteisiä näytteenottotilaisuuksia voit tiedustella myös alueesi rotukissayhdistykseltä tai omalta rotujärjestöltä.

Nyt vain kaikki kynnelle kykenevät karvakaverit verta luovuttamaan! :)

Ei kommentteja: